Manisa 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin ara kararı doğrultusunda hazırlanan raporda, acı olayın çeşitli kişi, şirket ve kurumların ihmal ile kusurlarının zincirleme şekilde birleşmesi sonucu meydana geldiği değerlendirmesine yer verildi.
Kaçak Akım Rölesi Arızalı Çıktı
Bilirkişi raporunda yer alan tespitlere göre, havuz ve makine odasının orijinal projede yer almadığı, elektrik tesisatı ve topraklama projesinin hazırlanmadığı belirlendi. Makine odasındaki kaçak akım rölesinin işlevini yitirdiği, elektrik kaçağının ise havuz pompa motorundan kaynaklandığı tespit edildi.
Pompa motorunun bakım ve tamirat işlemleri sırasında su geçirmezlik izolasyonunun bozulduğu ve motorun sabitlenmemiş plastik bir sehpa üzerine yerleştirildiği kaydedildi. Tesisattaki elektrik kaçağı nedeniyle makine odasına girişte yer alan metal merdiven ile toprak arasında 67 volt gerilim ölçüldü. Raporda, mevzuata uygun topraklama yapılmış olması halinde bu gerilimin yaklaşık 6 volt seviyesinde kalacağı ve Zeyrek’in hayati tehlike yaşamayacağı vurgulandı.
4 Kişi Asli, 9 Kişi Tali Kusurlu
Sorumluluk zincirini ayrıntılı şekilde inceleyen bilirkişi heyeti; Naim Baltaoğlu, Hakan Akgüneş, Metin Gündercan ve Halim İşli’yi asli kusurlu buldu.
Asım Özdamar, Eyüp Keklik, Rezan Akay, Hilmi Şener, Mustafa Çetin, Murat Sönmez, Ömer Taşçı, Yalçın Öztaş ve Ahmet Severcan ise tali kusurlu olarak değerlendirildi.
Dosya kapsamında incelenen Murat Ergüzel, Hakan Akgöl ve Hüseyin Erarslan’ın ise olayın meydana gelmesinde herhangi bir kusurlarının bulunmadığı kanaatine varıldı.
Ferdi Zeyrek Tamamen Kusursuz Bulundu
Bilirkişi raporunda, hayatını kaybeden Ferdi Zeyrek’in olayda hiçbir kusurunun bulunmadığı açıkça ifade edildi. Heyet, Zeyrek’in kendi evindeki havuzun makine odasında tehlikeli boyutta bir elektrik kaçağı olduğunu öngörmesinin mümkün olmadığını bildirdi.
Ayrıca havuz, makine odası ve tesisatın projelendirme, imalat ve denetim süreçlerine ilişkin resmi evraklarda Ferdi Zeyrek’e ait herhangi bir imza veya onayın bulunmadığı altı çizilerek rapora geçirildi.
Davanın bir sonraki duruşmasının 9 Ekim Cuma günü Manisa 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüleceği öğrenildi.
Yorum Yazın :Misafir