ASAYİS EKONOMİ MAGAZİN SPOR POLİTİKA GENEL YEREL
SON DAKİKA :

Manisa’da bağ bozumu heyecanı başlıyor

Manisa’nın üzüm ve bağcılık kültürünü yaşatmak, üreticinin emeğini görünür kılmak ve kentin tarımsal değerlerini tanıtmak amacıyla düzenlenen Manisa Bağ Bozumu Şenliği, bu yıl 5-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Şehzadeler Belediyesi iş birliğinde düzenlenecek şenliğin programı, Kurşunlu Han’da gerçekleştirilen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

Eklenme:26.08.2026 / 15:15          Güncelleme:26.08.2026 / 15:15


Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu ve Şehzadeler Belediye Başkanı Hakan Şimşek, basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelerek dört gün boyunca düzenlenecek etkinlikler hakkında bilgi verdi. “Bağların bereketi, toprağın emeği ve asırlık gelenekler aynı sofrada buluşuyor” sloganıyla gerçekleştirilecek şenlikte bağ bozumu etkinlikleri, gastronomi programları, tarım söyleşileri, konserler, sanat ve şef atölyeleri ile kadın emeği ve kooperatif stantları yer alacak.

Dutlulu: “Üzüm stratejik bir ürün”

Programın tanıtım toplantısında konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Manisa’nın sanayi kimliğinin yanı sıra güçlü bir tarım ve üretim kenti olduğuna dikkat çekti. Sanayileşmenin önemine değinen Dutlulu, bu süreçte tarımsal üretimin ve özellikle üzümün geri planda bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Manisa üzümünün yanı sıra Akhisar’ın zeytini ve sahil bölgelerindeki üzüm üretiminin de kentin önemli değerleri arasında bulunduğunu belirten Dutlulu, üzüm bağlarının yalnızca tarımsal alanlar olmadığını, aynı zamanda üretim merkezleri olduğunu ifade etti. Üzümün gıda, ilaç ve içecek sanayisi gibi pek çok sektörde değerlendirildiğini aktaran Dutlulu, ürünün buğday ve arpa gibi stratejik ürünler arasında değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Manisa’nın Türkiye’nin yanı sıra dünya genelinde önemli üzüm üretim merkezlerinden biri olduğunu söyleyen Dutlulu, Şehzadeler, Saruhanlı, Gölmarmara, Salihli, Alaşehir ve Sarıgöl’ün üzüm üretiminde öne çıkan ilçeler olduğunu kaydetti.

“Üretim kültürünü kentle yeniden buluşturmalıyız”

Manisa’nın merkezinde zaman içerisinde zayıflayan üretim kültürünün yeniden kent yaşamıyla bütünleştirilmesi gerektiğini ifade eden Dutlulu, mahalle statüsüne geçen eski köylerin de üretim açısından önemli merkezler olduğunu vurguladı.

Bağ Bozumu Şenliği’nin bu anlayışın bir yansıması olduğunu belirten Dutlulu, etkinliklerin yalnızca şehir merkezinde düzenlenmeyeceğini söyledi. Şenlik boyunca mahallelerde ve üretim alanlarında da çeşitli programların gerçekleştirileceğini aktaran Dutlulu, köylerde bağ kahvaltıları, bağ bozumu etkinlikleri ve çeşitli buluşmalar yapılacağını, kent merkezinde ise gastronomi etkinlikleri, konserler, el emeği stantları ve farklı organizasyonların vatandaşlarla buluşturulacağını belirtti.

Üreticiye 60 milyon TL’lik destek

Tarım alanındaki çalışmalara da değinen Dutlulu, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilere yaklaşık 60 milyon TL tutarında destek sağlandığını açıkladı.

Dutlulu, önceki döneminde ilçe belediye başkanı olduğu süreçte yalnızca üzüm, bağ veya zeytin kasası dağıtmanın yeterli olmadığını düşündüğünü belirterek, üretimin devamlılığına katkı sağlayacak desteklerin daha önemli olduğunu ifade etti. Üreticilere verilen ekipmanların uzun yıllar kullanılabileceğini söyleyen Dutlulu, uygun kullanım ve bakım sağlandığında bu ekipmanlardan 10 yıl boyunca yararlanılabileceğini kaydetti.

Önümüzdeki yıl tarımsal desteklerin artırılması için çalışmalar yapılacağını belirten Dutlulu, belediyelerin Tarım Bakanlığı ya da Ziraat Odası olmadığını ancak imkanlar doğrultusunda üreticilerin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

“Çiftçiyi küstürmemeliyiz”

Tarım sektöründe yaşanan sorunlara da dikkat çeken Dutlulu, üreticinin yalnızca yerel yönetimlerin değil, devletin ve ilgili bakanlıkların da desteğine ihtiyaç duyduğunu dile getirdi. Özellikle üzüm ve zeytin üreticilerinin zor bir dönemden geçtiğini belirten Dutlulu, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin ülkenin geleceği açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Çiftçinin üretimden uzaklaşmasının ciddi sonuçlar doğurabileceğine işaret eden Dutlulu, bağların korunmasının önemine vurgu yaparak, mevcut üretim alanlarının kaybedilmesi halinde yeniden oluşturulmasının oldukça zor olacağını ifade etti.

Şenliğin kalıcı hale gelmesi hedefleniyor

Bağ Bozumu Şenliği’nin birkaç yıl süren bir organizasyon olarak kalmaması gerektiğini söyleyen Dutlulu, etkinliğin uzun yıllar devam etmesini ve 50’nci, 100’üncü yıllarının kutlanmasını hedeflediklerini belirtti.

Manisa’nın üzümü, tarımı ve tarıma dayalı sanayisiyle ulusal ve uluslararası alanda daha fazla tanıtılması gerektiğini ifade eden Dutlulu, kentin üzüm üretimindeki gücünün dünyaya gösterilmesini amaçladıklarını kaydetti.

Ekonomik açıdan zor bir dönemden geçen esnaf, çiftçi ve üretici için şenliğin aynı zamanda bir moral kaynağı olmasını istediklerini belirten Dutlulu, festivallerin vatandaşların sosyal ve ekonomik açıdan biraz olsun nefes almasına katkı sağlayacağını söyledi. Dutlulu, Manisa’nın 17 ilçesinden vatandaşları Bağ Bozumu Şenliği’ne davet etti.

5 Eylül Cumartesi

Şenliğin ilk gününde saat 09.00’da Yeniharmandalı’nda bağ kahvaltısı, 10.30’da ise üzüm kesimi gerçekleştirilecek. Saat 11.00’de Ulupark’ta gastronomi stantları, Şemsiyeli Sokak’ta kooperatif, kadın el emeği ve üzüm stantları açılacak.

Saat 12.00’de Manolya Meydanı’nda protokol ve açılış konuşmaları yapılacak ve üzüm dağıtımı gerçekleştirilecek. Kurşunlu Han’da 14.00-21.00 saatleri arasında sanat atölyeleri, Ulupark’ta ise 17.00-20.00 saatleri arasında şef atölyeleri düzenlenecek.

Tarzan Meydanı ve Yeşilköy Mahallesi’nde 18.00-21.00 saatleri arasında bağcılık ve tarım söyleşileri ile halk konserleri gerçekleştirilecek. Saat 19.30’da Hakkı İplikçi başlangıçlı Bağ Bozumu Korteji düzenlenecek. Günün bir diğer konseri ise saat 20.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak. Stantlar saat 22.00’de kapanacak.

6 Eylül Pazar

İkinci gün saat 11.00’de Ulupark ve Şemsiyeli Sokak’taki stantların açılmasıyla başlayacak. Sancaklıiğdecik Mahallesi’nde 11.00-22.00 saatleri arasında Bağ Bozumu ve Yörük Kültür Şenliği gerçekleştirilecek.

Kurşunlu Han’da 14.00-21.00 saatleri arasında sanat atölyeleri, Ulupark’ta 17.00-20.00 saatleri arasında şef atölyeleri yapılacak. Tarzan Meydanı’nda 18.00-21.00 saatleri arasında bağcılık ve tarım söyleşileri ile halk konseri düzenlenecek. Stantların kapanışı saat 22.00’de yapılacak.

7 Eylül Pazartesi

Şenliğin üçüncü gününde 10.00-16.00 saatleri arasında Giritligil Otel’de Bağcılık ve Tarım Çalıştayı gerçekleştirilecek.

Saat 11.00’de Ulupark ve Şemsiyeli Sokak’taki stantlar açılacak. Kurşunlu Han’da 14.00-21.00 saatleri arasında sanat atölyeleri, Ulupark’ta 17.00-20.00 saatleri arasında şef atölyeleri düzenlenecek.

Tarzan Meydanı’nda 18.00-21.00 saatleri arasında, Karaağaçlı Mahallesi’nde ise 18.30-21.00 saatleri arasında bağcılık ve tarım söyleşileri ile halk konserleri gerçekleştirilecek. Saat 20.30’da Amfi Tiyatro’da halk konseri düzenlenecek. Günün stant programı saat 22.00’de sona erecek.

8 Eylül Salı

Bağ Bozumu Şenliği’nin son gününde gastronomi, kooperatif, kadın el emeği ve üzüm stantları saat 11.00’de ziyaretçilere açılacak.

Kurşunlu Han’da 14.00-21.00 saatleri arasında sanat atölyeleri, Ulupark’ta 17.00-20.00 saatleri arasında şef atölyeleri gerçekleştirilecek. Tarzan Meydanı’nda 18.00-21.00 saatleri arasında bağcılık ve tarım söyleşileri ile halk konseri düzenlenirken, Aşağıçobanisa Mahallesi’nde 18.30-21.00 saatleri arasında aynı kapsamda etkinlikler yapılacak.

Şenliğin tüm stantları saat 22.00’de kapanacak.

Yarışmalar da düzenlenecek

Bağ Bozumu Şenliği kapsamında çeşitli yarışmalar da gerçekleştirilecek. Programda Bağ Bozumu Şenliği Fotoğraf Yarışması, Yaş ve Kuru Üzüm Yarışması, Sarma Yarışması, En Güzel Süslenmiş Traktör Yarışması ve En Güzel Asmalı Ev/İş Yeri Yarışması yer alıyor.

Bağ Bozumu Şenliği’nin Manisa’nın Kurtuluş Haftası etkinlikleriyle de aynı döneme denk geleceğini belirten Dutlulu, 30 Ağustos’tan itibaren kent genelinde çeşitli etkinlik ve konserlerin gerçekleştirileceğini ifade etti.

Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Şehzadeler Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilecek şenlikle, kentin üzümü ve bağcılık geleneğinin yanı sıra gastronomi kültürünün, kadın emeğinin, kooperatiflerin ve yöresel değerlerin de ön plana çıkarılması

Etiketler :

Yorum Yazın :Misafir

Yorumda İsminizin Çıkması İçin Üye Girişi Yapmalısınız

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.
Copyright © 2018 manisaolay.org
www.manisaolay.org
info@manisaolay.org
Rss Mobile @ManisaOlay /manisaolay

Ulusal Gazeteler

Akşam Hürriyet Milliyet Sabah Star

Yerel Gazeteler

Denge Günebakış Manşet Haber Yeni Manisa

Haberler

Şehzadeler Yunusemre Spor Manşet Ekonomi Siyaset Asayiş Magazin Haber Genel Manisaspor

Kurumsal

Hakkımızda Künye İletişim Reklam Menü

Manisa Olay

Foto Galeri Video Galeri Anketler Manşetler Hata Bildir
Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kaynak gösterilse dahi kullanılamaz. | Tasarım ve Kodlama : Atölye 45